Ideea în sine a constituirii acestor școli ține de un patriotism dintre cele mai frumoase. Şcolile româneşti „Nicolae Iorga” sunt inițiative private și independente ale unor membri ai comunităților de români de peste granițe, care funcționează sub formă de întâlniri de weekend și grupează, fiecare, în jur de 15-20 de elevi. Prima dintre ele a apărut în Liverpool și a fost inițiată de Florina Stoica, care este și motorul și sufletul acestor școli. În jurul Florinei Stoica s-a coagulat o adevărată rețea bazată pe civism. Inițiativele i-au atras și mobilizat rapid pe românii stabiliți în Marea Britanie și Spania, dornici a le oferi copiilor lor o modalitate concretă de a vorbi în limba română, de a se întâlni cu alții copii și de le practica în comun ceea ce îi unește – tradiții, sărbători, cultură – s-au adunat și alți români. Astfel, au fost fondate mai multe școli după modelul celei din Liverpool în orașe precum Wirral, Manchester, Birmingham, dar și în Castellón (Spania). Toate au dorit să preia aceeași titulatură tocmai din dorința de a avea o voce unitară și o mai mare vizibilitate în societate.
Inedit este că printre voluntarii Facultății de Istorie și Științe Politice se numără atât români, cât și studenți din Republica Moldova. În chip simetric, la celălalt capăt al proiectului, se găsesc elevi, dar și inițiatori ai școlilor românești originari din Republica Moldova. Acesta este și cazul, de pildă, al Marinei Plămădeală, fondatoarea școlii românești din Birmingham. Vorbind despre ideea creării acestor școli de weekend, Mariana Plămădeală declară, alături de colegi dintr-o altă organizație românească, RUDA (Români Uniți Din Anglia), care alătură membri de pe ambele maluri ale Prutului, a acceptat provocarea: „Faptul că și eu și Florina suntem moldovence, doar că ne desparte Prutul, mă emoționează și mă onorează. Este un proiect de suflet, mai întâi, care a prins aripi și care începe să crească pe zi ce trece‟.
Rețeaua de școli a trecut Canalul Mânecii și a ajuns și mai la sud, în Spania, acolo unde o entitate non-guvernamentală, Institutul Hispano-Roman, a decis preluarea proiectului școlii românești. Președintele Institutului, Manuel Păduraru, a salutat inițiativa „de a extinde activitatea educațională a rețelei Școlilor românesti Nicolae Iorga din Diaspora la un nivel academic, prin semnarea acordului de colaborare cu Universitatea „Ovidius‟ din Constanta. Realizarea orelor de istorie împreună cu Facultatea de Istorie și Științe Politice din Constanța va fi de un real folos elevilor Școlilor din Diaspora și deschide o frumoasă etapă de colaborare între instituții de învățământ superior din Romania și entități educaționale românești din Diaspora‟.